Cum să-ți iei viața în mâini: Bugetare, Economisire și Relația ta cu Banii

bugetare si economisire bani

Cum să-ți iei viața în mâini: Bugetare, Economisire și Relația ta cu Banii

Banii – subiectul care stârnește pasiuni, emoții și controverse. De la satisfacerea necesităților de bază până la atingerea visurilor noastre cele mai înalte, relația noastră cu banii are un impact semnificativ asupra calității vieții pe care o trăim. 

Banii sunt o chestiune importantă și serioasă de cele mai multe ori, iar în acest articol vrem să vorbim despre ei într-un mod cât se poate de direct și de clar. Așa că, să nu mai pierdem timpul și să intrăm în miezul problemei: bugetarea, economisirea și crearea unei relații sănătoase cu banii. Haide să derulăm acest proces, dar sa nu uitam ca scopul pentru carea facem asta trebui sa fie foarte clar în mintea ta!

 

1. Pornește cu un scop

  • Vreau sa plec în concediu de 3 ori pe an
  • Vreau să-mi cumpăr o casă în maxim 5 ani
  • Vreau să-mi creez un venit pasiv pană la vârsta de 45 ani

Un scop puternic este motorul care te va ghida în gestionarea banilor. Indiferent dacă îți dorești o casă sau vrei să explorezi lumea prin călătorii, scopul bine definit îți oferă direcția și motivația de care ai nevoie, iar când îți va fi mai greu, îți va folosi drept busolă.

 

2. Oprește-te și analizează

Trecutul poate fi un profesor înțelept. Ia o pauză și gândește-te la fiecare cheltuială din ultimele 6 luni sau, ideal, din ultimul an. Ce ai cheltuit și pentru ce? Această analiză va dezvălui obiceiurile tale financiare. Sunt oameni care câștigă mulți bani, dar la finalul lunii se împrumută pentru că nu le mai ajung. Și tu ești în categoria asta? Sau ești în categoria celor care nu câștigă atât de mult și economisesc lună de lună, dar nu se mai bucură de plăcerile vieții? Analizează-te, cunoaște-te și acceptă-ți obiceiurile!

 

3. Calculează media lunară

Îți dai seama că poate nu îți gestionezi banii cum trebuie? E timpul să faci puțină matematică! Calculează cheltuielile tale medii pe lună și vezi dacă acestea sunt în concordanță cu obiectivele tale financiare. Dacă nu știi dacă e mult sau puțin, poți calcula suma cheltuită ca procent din venitul tău sau număr din orele lucrate de tine. Acest exercițiu simplu poate clarifica modul în care îți cheltuiești  banii și timpul. Îți vei da seama că poate ți-ar ieși mai bine să te bucuri de viață în loc să o sacrifici pe altarul cheltuielilor nesăbuite. Sau poate chiar să găsești un echilibru în care să împaci și plăcerile curente, dar și scopul stabilit.

 

4. Creează un buget personalizat

Dacă ai fost un jucător slab în această călătorie financiară până acum, nu mai trebuie să fii! Cu un buget pe care îl construiești tu, după ghidajul specialiștilor din domeniu, ai puterea să faci regulile în relația ta cu banii. Îți faci propria ligă a cheltuielilor și decizi cine primește sau nu banii tăi câștigați din greu. Păstrează ceea ce este ok, scade cheltuielile unde vezi că sunt excesive și adaugă fonduri acolo unde sunt necesare. Un buget detaliat te ajută să-ți prioritizezi cheltuielile și să eviți datorii neașteptate.

 

Iată câteva idei de care te poți folosi:

 

  • bugetul pentru EDUCAȚIE – e timpul să investești în tine, în mintea ta și să spargi puțin cercul vicios
  • bugetul micilor plăceri fii indulgent cu tine, muncești mult și meriți să te răsfeți, alocă lunar o sumă de bani special pentru asta 
  • bugetul pentru ECONOMII –  toți avem nevoie de o rezervă, de bani alocați pentru orice neprevăzut, așa că nu lăsa situațiile diferite să îți încurce viața
  • bugetul de RENOVARE – asta e pentru tine, pentru confortul din căminul tău; nu este bine dacă rămâne planificat să ajungi să faci un credit pentru asta.

Hai să vedem împreună cum trebuie să arate un buget echilibrat pentru o familie tânără până în 30 de ani:

 

5. Monitorizează prezentul

Ține cont de toți banii pe care-i cheltuiești. Și când spunem tot, chiar vrem să ții cont de TOT. Dacă nu ești mulțumit, schimbă ceva. De ce să te uiți în urmă și să te simți vinovat când poți să fii în control și fără niciun regret?

  • Notează săptămânal cheltuielile tale pe categorii
  • Evaluează săptămânal dacă ești pe drumul cel bun
  • Creează un obicei din a monitoriza constant cheltuielile
  • Implică-ți partenerul de viață în acest proces

Monitorizarea constantă te ajută să rămâi în controlul banilor, aliniat cu scopul tău și să faci ajustări atunci când este necesar.

 

6. Planifică pentru evenimente viitoare 

Planifică în avans pentru evenimente majore, cum ar fi schimbarea centralei termice sau înlocuirea telefonului / laptopului. Aproximativ 80% din evenimentele neprevăzute pot fi estimate și planificate cu atenție. Nu lăsa nimic să te ia prin surprindere!

 

7. Asumă-ți controlul 

Banii sunt o resursă și tu ești cel care decide cum să-i utilizezi. E timpul să-ți recuperezi puterea și să-i controlezi în funcție de obiectivele tale, nu invers. 

Asumă-ți responsabilitatea pentru deciziile tale financiare și fii conștient de puterea pe care o ai în a-ți modela viitorul financiar.

După ce faci acest exercițiu, apucă-te și fă mai mulți bani! Cum? Cu un plan de investiție corect și bine gândit alături de un specialist. 

Este timpul să faci primul pas către o viață financiară mai bună și mai prosperă!

 

Dacă îți dorești să duci aceste principii financiare la următorul nivel sau pur și simplu vrei să accelerezi procesul, ai la dispoziție un aliat de încredere: un consultant Wise Advising. Acesta te va sprijini să navighezi prin labirintul finanțelor tale într-un timp mai scurt și mai pragmatic decât ai fi crezut vreodată. Când vii la întâlnire asigură-te că ai trecut prin pașii pe care îi poți face acasă, iar discuția cu consultantul să fie una eficientă.



 

 

În concluzie, dorim să împărtășim cu tine ceea ce a spus Benjamin Franklin:  “Investiţia în cunoaştere aduce cea mai bună dobândă.” 

Gândește-te la banii tăi ca la un domeniu de dezvoltare personală. Cu cât înveți mai mult despre modul în care funcționează banii, cum să-i gestionezi și să-i faci să lucreze pentru tine, cu atât vei primi o “dobândă” mai bună în viața ta financiară. 

 

Așadar, începe să-ți investești timpul și eforturile în a te educa despre bani și finanțe personale. Cu această investiție în cunoaștere, vei putea să-ți atingi obiectivele financiare!

About Author

Related posts